چرا برخی از کودکان زیاد جیغ میزنند؟
در رابطه با موضوع جیغ کشیدن کودکان توجه کمتری به مشکلات شنوایی مربوط به گوش می شود، اما اگر کسی صدایش را خوب بشنود، صدایش را پایین می آورد، اما اگر صدایش خوب شنیده نشد، به این معناست که کمتر از حد معمول می شنود و سعی می کند با بلند کردن صدایش جبران کند تا صدایش شنیده شود. عفونت گوش درد ایجاد نمی کند و شیوع بالایی هم دارد و باعث کم شنوایی شدید (حدود 35 درصد) می شود. و کودک صدای خود را غیرعادی (کم تر از حد معمول) می شنود و بلند صحبت می کند یا جیغ می کشد. فریاد زدن و جیغ کشیدن کودکان در اشکال و اندازههای مختلف ظاهر میشود و میتواند شامل ناامیدی، عصبانیت یا رفتار نامنظم باشد. کودکانی که جیغ می زنند؛ اغلب دست ها و پاهای خود را سفت می کنند، خود را روی زمین می اندازند یا بدون دلیل شروع به دویدن می کنند، یا اگر مشکل از گوش آنها باشد به دلیل وجود گوش درد ممکن است گوش های خود را با دست بگیرند.
علت جیغ و فریاد کشیدن کودکان
1.عفونت گوش در دوران کودکی
این عفونت دردناک نیست و شیوع بالایی دارد و باعث کم شنوایی زیاد (حدود 35 درصد) می شود و کودک کمتر از حد معمول می شنود و بلند جیغ و فریاد می زند. عفونت گوش با دارو یا جراحی قابل درمان است. به دلیل عفونت گوش میانی و لوزه مکرر، 96 درصد کودکان معمولا حداقل یک بار دچار عفونت گوش می شوند.
2.کم شنوایی حسی عصبی
اگر کودک از ناحیه حلزون و عصب شنوایی مشکل داشته باشد، باعث ضعف شنوایی می شود. از آنجایی که شنوایی کودکان نادیده گرفته می شود، والدین اغلب تا زمان غربالگری شنوایی در مدرسه (سنین 5 تا 6 سال) از این مشکل آگاه نمیشوند. بهتر است زمانی که کودک کمتر از یک سال دارد به کلینیک شنوایی سنجی مراجعه کنید تا در صورت وجود مشکل تشخیص داده شود و در صورت امکان درمان یا از پیشرفت آن جلوگیری شود. کم شنوایی عصبی را می توان با استفاده از سمعک درمان کرد. اگر کودک از سمعک استفاده کند، نتیجه این است که جیغ های مکرر کودک از بین می رود.
3.احساس ناتوانی در برقراری ارتباطات
والدینی که فرزندان خردسال دارند با جیغ کشیدن آنها آشنا هستند. این به این دلیل است که نوزادان گریه را شکل اصلی ارتباط خود می دانند. این به این دلیل است که کودکان فریاد زدن را وسیله اصلی ارتباط خود می دانند. با بزرگتر شدن، یاد می گیرند که صدای خود را تنظیم کنند و از آن استفاده کنند؛ بعد از آن متوجه می شوند که با فریاد زدن چه تغییراتی در محیط و رفتار افراد ایجاد می کنند.
4.تخلیه انرژی
کودکان فاقد افکار و کلمات برای برقراری ارتباط خوب هستند و فشار شدید احساسات و تجربیات را با فریاد بیان می کنند. فریاد زدن انرژی آنها را تخلیه می کند و زبانی برای بیان احساسات است.
5.سردرگمی
گاهی اوقات دلیل جیغ زدن نوزادان این است که مطمئن نیستند چه می کنند. یا به نوعی دچار سردرگمی می شوند.
6.مشکلات جسمی
گاهی اوقات دلیل فریاد زدن نوزادان یک مشکل فیزیکی است. آنها شروع به فریاد زدن می کنند زیرا نمی توانند مشکلات خود را بیان کنند. بنابراین در این مواقع روی فرزندتان تمرکز کنید و مشکل جسمی او را حل کنید.
7. جیغ زدن کودک به علت عصبانیت
ممکن است فرزند شما از اتفاقی که افتاده یا در حال رخ دادن است خوشحال نباشد. در واقع، حتی ممکن است از این بابت بسیار عصبانی باشد. شاید به خاطر اینکه گوشی خود را به او نداده اید عصبانی است. با این حال، او شروع به جیغ کشیدن میکند تا نشان دهد که چقدر عصبانی است.
کاهش شنوایی موقت در کودکان
۷۵ درصد کودکان قبل از ۳ سالگی دچار عفونت گوش می شوند. در این حالت مایع در پشت پرده گوش جمع می شود و باعث ایجاد مشکل در حرکت پرده گوش و استخوانچه های شنوایی و کاهش شنوایی می شود. اما باید توجه داشت که عفونت یا عفونت های مکرر در کودک در صورت عدم درمان به موقع می تواند اثرات جدی و جبران ناپذیری بر شنوایی و گفتار او داشته باشد.
علائم کم شنوایی در کودکان در چیست؟
در صورت مشاهده علائم ذکر شده در کودک خود سریعا با پزشک مشورت کنید تا با تشخیص به موقع و اقدامات لازم در صورت کم شنوایی از بروز عوارض جدی پیشگیری کنید.
- کودک شما گاهی خوب می شنود و گاهی جواب نمی دهد.
- کودک شما صدای تلویزیون را بیشتر از حد معمول افزایش می دهد.
- کودک اغلب از کلمه “چی؟” استفاده می کند.
- وقتی با او صحبت می کنید، یک گوشش را جلوتر از گوش دیگر می گیرد.
- نمرات فرزندتان افت کرده یا معلمش می گوید که فرزندتان به درس توجه نمی کند و خوب پاسخ نمی دهد. (در نوجوانان و نونهالان)
- کودک شما بی توجه و حواس پرت به نظر می رسد.
- کودک شما بلندتر از حد معمول صحبت می کند یا همان طور که در بالا توضیح دادیم بعضی از عبارات را با فریاد می گوید.
- اگر زمانیکه با کودکتان صحبت میکنید، او با تمرکز و دقت بالا به شما نگاه میکند ممکن است از نشانه های بصری و لبخوانی برای فهم صحبت شما استفاده میکند.
سخن پایانی
متخصصان شنوایی می توانند تست های شنوایی رفتاری را حتی در کودکان بسیار خردسال (6 ماه یا کمتر) انجام دهند. اگر کاهش شنوایی پس از آزمایش های جانبی تأیید شد، اقدامات توصیه شده توسط متخصص شنوایی باید در اسرع وقت انجام شود. بر اساس ارزیابی متخصص شنوایی، بسته به درجه و نوع آسیب شنوایی کودک، سمعک یا کاشت حلزون و کمک ابزارهای شنوایی به همراه آموزش های شنوایی توانبخشی و درمان های گفتار درمانی برای کودک انجام خواهد شد. به یاد داشته باشید که عدم درمان به موقع می تواند منجر به مشکلات گفتاری، زبانی، اجتماعی، تحصیلی، عاطفی و غیره در کودک شود.