راه درمان توهم شنیداری چیست؟
توهمات شنوایی شامل احساسات شنوایی است که منشأ خارجی ندارند. به عبارت دیگر، افرادی که از توهمات شنوایی رنج می برند، صداها را بدون هیچ دلیل قابل مشاهده ای می شنوند. این می تواند یک صدای معمولی یا یک صدای موسیقی واضح باشد. حتی اگر هیچ منبع صوتی مانند رادیو یا بلندگو در اطراف وجود نداشته باشد. با این حال، نوع صدا چندان مهم نیست. در این شرایط بهتر است به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید تا مراحل تشخیص و درمان مشکل شنوایی شما در اولین فرصت آغاز شود.
توهم شنیداری چیست؟
توهم شنوایی نوعی توهم است که در آن فرد چیزی را میشنود که منبع بیرونی یا خارجی ندارد. چنین افرادی نمی توانند وضوح و توهم را تشخیص دهند. یکی از شایع ترین علائم توهم شنوایی زمانی است که فرد مبتلا یک یا چند صدا را می شنود که انگار با آنها صحبت می کند. این وضعیت ممکن است در اختلالات روان پریشی شایع تر باشد. البته افراد بدون هیچ گونه بیماری روانی نیز می توانند توهمات شنوایی را تجربه کنند. در ضمن لازم است بدانید توهم شنیداری با اختلالاتی همچون وزوز گوش متفاوت است.
انواع توهم شنوایی کدامند؟
به طور کلی دو نوع توهم شنوایی وجود دارد که شامل توهم شنوایی روانپزشکی و توهم شنوایی غیر روانپزشکی است. لازم به ذکر است که توهمات شنوایی می تواند در سایر اختلالات روانی مانند اسکیزوفرنی، روان پریشی یا سایر بیماری ها مانند افسردگی، اختلال دوقطبی، اختلال شخصیت، پاراسومنیا و غیره رخ دهد. علت توهم شنیدن صدا علاوه بر بیماری روانی، دلایل دیگری نیز دارد، از جمله:
1.مصرف مشروبات الکلی
مصرف بیش از حد الکل باعث اختلالات شناختی به خصوص توهم شنوایی می شود. فرد ممکن است ساعت ها پس از نوشیدن مشروبات الکلی دارای توهم شنوایی باشد.
2.مصرف مواد مخدر
استفاده از برخی داروهای روانگردان مانند قرص X و سایر مواد توهم زا باعث توهمات شنوایی و توهمات بینایی می شود. عوارض جانبی مواد مخدر محرک مغز حتی پس از قطع مصرف نیز می تواند در افراد باقی بماند و یکی از این عوارض، توهمات شنوایی است.
3.تومور مغزی
یکی از عوارض ابتلا به تومور مغزی، به ویژه زمانی که ناحیه تشکیل تومور مغزی در کنار گوش باشد، توهمات شنوایی است. از دیگر عوارض تومورهای مغزی می توان به کاهش شنوایی و وزوز گوش اشاره کرد. توجه به این نکته مهم است که توهمات شنوایی نشانه مطمئنی از تومور مغزی نیستند.
4.بیماری صرع
اگر اثرات تشنج در بیمار صرعی در ناحیه شنوایی زیاد باشد، احتمال توهمات شنوایی زیاد است. توصیه می شود در صورت ابتلا به حمله صرع به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید تا از عوارض جبران ناپذیر جلوگیری شود.
5.عفونت و تب بالا
برخی از عفونت ها، مانند مننژیت، می توانند به طور جدی بر مغز و بینایی تأثیر بگذارند. تب بالا در انسان می تواند باعث توهم شنوایی و وزوز گوش شود.
6.استرس
ممکن است یک فرد به دلیل اتفاقات خاصی تحت استرس باشد و صداهایی را بشنود که واقعا وجود ندارد. به عنوان مثال، یک فرد می تواند صدای عزیزان خود را پس از مرگ بشنود.
7.اسکیزوفرنی
یکی از مهمترین علائم اسکیزوفرنی توهمات شنوایی است که در آن صداها می توانند به صورت افراد خیالی ظاهر شوند که بیمار با آنها در ارتباط است.
8.عوارض مصرف برخی داروها
برخی از داروها می توانند عوارض جانبی مانند توهم شنوایی ایجاد کنند. در صورت بروز هرگونه عوارض جانبی بینایی یا شنوایی در حین مصرف دارو به پزشک خود اطلاع دهید.
9.بیماری تیروئید
با اختلالات تیروئید و کاهش ترشحات هورمونی، فرد دچار مشکلات شنوایی می شود.
10.سکته مغزی
عوارضی مانند سکته مغزی بر اعصاب شنوایی فرد تأثیر می گذارد و باعث کم شنوایی یا توهمات شنوایی می شود.
درمان توهم شنوایی چگونه است؟
بر اساس اطلاعات سایت Cleveland Clinic درمان این اختلال به علت اختلال بستگی دارد. پزشک متخصص ابتدا تاریخچه پزشکی را مرور می کند و سوالاتی مانند زمان شنیده شدن صداها، واضح بودن یا وزوز بودن صداها و سایر علائم هنگام شنیدن صداها را از شما می پرسد. در مرحله بعد از تست های تشخیصی شامل تست شنواییسنجی، الکتروانسفالوگرافی و موارد دیگر برای تشخیص علت این بیماری استفاده می کند. برای درمان توهم شنوایی در صورت لزوم علاوه بر استفاده از دستگاه rTMS از داروهای خاص و موثر نیز استفاده می شود.
یکی از مجهزترین دستگاه هایی که برای درمان بسیاری از بیماری های مرتبط با مغز و اعصاب استفاده می شود، دستگاه rTMS است. این دستگاه امواج الکترومغناطیسی را از طریق غشای مغز می فرستد و با تحریک نورون ها و سلول های مغزی بیماری را درمان می کند. استفاده از این دستگاه نیاز به تجربه و دانش دارد، بنابراین توصیه می شود برای درمان به مراکز شناخته شده مراجعه کنید. اگر فردی به بیماری پارکینسون، صرع، افسردگی، میگرن، لرزش دست و غیره مبتلا باشد. در این صورت، استفاده از دستگاه در طول جلسات طولانی تر باعث بهبود و کاهش عوارض جانبی مانند توهمات شنوایی ناشی از این اختلالات می شود.
✅سخن پایانی
همان طور که در مقدمه گفته شد توهم شنوایی زمانی رخ می دهد که صدایی (نویز یا صدای گفتایر) را می شنوید که در واقع وجود ندارد. در حالی که در برخی موارد این صداها موقتی و بی ضرر هستند، در برخی دیگر می توانند نشانه مشکلات روانی یا عصبی جدی تری باشند. توهمات شنوایی می تواند علل زیادی داشته باشد. به افرادی که از توهمات شنوایی رنج می برند توصیه می شود با روانپزشک مشورت کنند. این مشکل که به دلیل بیماری روانی ایجاد می شود، معمولاً با درمان قابل کنترل است و در صورت عدم درمان می تواند آزار دهنده یا خطرناک شود. توهم می تواند باعث اضطراب، پارانوئید و ترس شود، بنابراین مهم است که تحت درمان قرار بگیرید. خال گوش نشانه چیست و علائم پارگی پرده گوش از دیگر مقالات سایت ماست.
سوالات متداول
- علائم توهم شنیداری چیست؟
شنیدن صداهایی مانند زمزمه، صحبت یا موسیقی بدون منبع خارجی از علائم شایع است. - داروهای ضد توهم شنیداری کدامند؟
داروهای ضدروانپریشی مانند ریسپریدون و اولانزاپین معمولاً برای کنترل توهم شنیداری تجویز میشوند. همچنین در طب سنتی، آرامش ذهن با گیاهانی مانند اسطوخودوس یا سنبلالطیب پیشنهاد میشود، اما باید با پزشک مشورت کرد. - آیا توهم شنوایی در اسکیزوفرنی شایع است؟
بله، توهم شنیداری یکی از علائم اصلی اسکیزوفرنی است و معمولاً با درمان دارویی کنترل میشود.
این مطلب واقعا کمک بزرگی بود! راه درمان توهم شنیداری رو خیلی خوب توضیح داده بودن. داروهای ضد توهم شنیداری هم معرفی شده بود که برای من خیلی مفید بود. علائم توهم شنیداری هم بررسی شده بود که کمک کرد بیشتر متوجه بشم. درمان توهم شنیداری با طب سنتی هم نکات جالبی داشت. توهم شنیداری در دوقطبی هم به خوبی توضیح داده شده بود. توهم شنیداری نی نی سایت هم اطلاعات خوبی ارائه داده بود. انواع توهم شنوایی هم بررسی شده بود و توهم شنوایی در اسکیزوفرنی هم به وضوح شرح داده شده بود. خیلی ممنون از این مطالب کاربردی و آموزنده! 😊👂💡