کم شنوایی فرکانس پایین چیست؟
کم شنوایی با فرکانس پایین یک بیماری نادر است که در آن افراد صداهای عمیق یا آرام را می شنوند. صداهای عمیق صداهایی با فرکانس 2000 هرتز (هرتز) یا کمتر هستند (مانند عبور هواپیما از بالای سر یا وسیله نقلیه کاری). کم شنوایی با فرکانس پایین دلایل زیادی دارد، از جمله بیماری منیر و اختلالات ژنتیکی. درمان این بیماری اغلب شامل سمعک یا رسیدگی به علت یا هر دو است.با وب سایت دکتر فرامرز معماری بهترین متخصص گوش همراه باشید
سیستم شنوایی هر فرد به سه قسمت اصلی تقسیم می شود که عبارتند از:
گوش خارجی . این شامل پینا (قسمت گوشتی و قابل مشاهده گوش شما، که به عنوان لوب گوش نیز شناخته می شود) و مجرای گوش است.
گوش میانی شامل غشای تمپان (همچنین به عنوان طبل گوش شناخته می شود) و سه استخوان کوچک معروف به استخوانچه (مالئوس، سندان و رکاب) است.
گوش داخلی شامل یک ساختار مارپیچی شکل به نام حلزون، کانال های نیم دایره ای و عصب شنوایی است.
گوش دادن یک پدیده پیچیده و دقیق است. اساساً، گوش خارجی امواج صوتی را هنگامی که از کانال گوش شما عبور می کند، “جیرجیر” می کند. سپس امواج صوتی غشای تمپان شما را به لرزه در می آورند و حرکت استخوانچه ها و سلول های موی کوچک حلزون را تحریک می کنند. سپس این سلول های مو امواج صوتی را به سیگنال های عصبی تبدیل می کنند که از طریق عصب شنوایی به مغز شما ارسال می شود. نوع کم شنوایی بستگی به این دارد که کدام قسمت از گوش آسیب دیده باشد.
کم شنوایی و انواع کم شنوایی با فرکانس پایین
دو نوع اصلی وجود دارد:
کم شنوایی حسی عصبی مکرر در اثر آسیب به سلول های مویی، حلزون گوش یا عصب شنوایی ایجاد می شود.
کم شنوایی رسانایی با فرکانس پایین ناشی از مشکلات در گوش میانی.
علائم کم شنوایی فرکانس پایین
افراد مبتلا به کم شنوایی با فرکانس پایین در شنیدن صداهای عمیق و کم صدا مانند صدای مردان (که معمولا عمیق تر از صدای دختر یا کودک است) مشکل دارند. کلمات دیگری که قربانی ممکن است نتواند بشنود یا ممکن است در شنیدن آنها مشکل بیشتری داشته باشد:
رعد و برق در هنگام باران شدید
صدای “وزوز” موتور ماشین، کامیون یا هواپیما
صداهای باس (مانند توبا) در کنسرت
صداهای مصوت (که کمتر از حرف صحبت می شود)
مکالمه تلفنی (صداهای ارائه شده در فرکانس های پایین و متوسط)
توجه به این نکته ضروری است که افراد مبتلا به کم شنوایی با فرکانس پایین می توانند گفتار را به طور معمول درک کنند (اگرچه معمولاً گفتگوی چهره به چهره را ترجیح می دهند).
کم شنوایی با فرکانس پایین در واقع در یک طیف وجود دارد. برخی از افراد فقط آسیب خفیفی دارند که ممکن است برای سال ها تشخیص داده نشود تا زمانی که فرد آزمایش تشخیصی بدهد. با این حال، برای برخی افراد، صداهای با فرکانس پایین شنوایی را سختتر یا عمیقتر میکنند.
علل کم شنوایی فرکانس پایین
کم شنوایی با فرکانس پایین می تواند ناشی از اختلالات گوش داخلی (کم شنوایی حسی عصبی) یا اختلالات گوش میانی (کم شنوایی هدایتی) باشد.
کم شنوایی حسی عصبی با فرکانس پایین
کم شنوایی حسی عصبی با فرکانس پایین در درجه اول با بیماری منیر مرتبط است. سایر علل احتمالی عبارتند از:
افزایش سن
عفونت های ویروسی
سندرم های ژنتیکی مختلف
فشار کم مایع مغزی نخاعی
مریضی منیر
بیماری های گوش و حلق و بینی
بیماری منیر در اثر فشار مایع در گوش داخلی ایجاد می شود. مکانیسم دقیقی که توسط آن این اتفاق می افتد ناشناخته باقی مانده است. با بیماری منیر، فرد اغلب دوره های ناگهانی سرگیجه، وزوز گوش و کاهش شنوایی (معمولاً با فرکانس پایین) را تجربه می کند. این قسمت ها می توانند از چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشند. در طی چندین سال، کم شنوایی می تواند دائمی شود و شامل از دست دادن فرکانس بالا باشد.
جهش های ژنتیکی
سندرم ولفرام یک اختلال ژنتیکی اتوزوم مغلوب نادر است که در اثر یک جهش ایجاد می شود. این بیماری علاوه بر کاهش شنوایی حسی عصبی با فرکانس پایین (جهش در ژن WFS1)، باعث دیابت، دیابت بی مزه و دژنراسیون ماکولا نیز می شود. (زمانی که عصب متصل کننده چشم به مغز آسیب می بیند.) علاوه بر سندرم ولفرام، یک ناهنجاری مادرزادی حلزون به نام دیسپلازی Mundini با کم شنوایی حسی عصبی با فرکانس پایین همراه است.
فشار کم مایع مغزی نخاعی
شرایطی که در آنها فشار مایع مغزی نخاعی در مغز فرد کم است، مانند بی حسی نخاعی، می تواند باعث کاهش شنوایی حسی عصبی با فرکانس پایین شود. با فشار کم مایع مغزی نخاعی، کاهش شنوایی با فرکانس پایین و سایر علائم بالقوه (مانند سردرد، حالت تهوع، سرگیجه، وزوز گوش) هنگام ایستادن یا نشستن بدتر می شود.
سن افزایش می یابد
گزارشات نادری از کاهش شنوایی در سنین بالا وجود دارد. از دست دادن شنوایی که با افزایش سن رخ می دهد تقریباً همیشه فراوان است.
سندرم رمزی هانت
عفونت های ویروسی معمولاً باعث کاهش شنوایی حسی عصبی همراه با از دست دادن صداهای با فرکانس بالا می شوند. با این حال، در سندرمی به نام سندرم Ramsay Hunt (که در آن ویروس زونا عصب صورت را آلوده می کند)، کم شنوایی حسی عصبی با فرکانس بالا و کم همراه با فلج صورت ممکن است رخ دهد.
ناشنوایی ناگهانی
برخی از انواع کم شنوایی حسی عصبی ناگهانی می توانند بر صداهای ظریف تأثیر بگذارند. افراد مبتلا به کم شنوایی حسی عصبی ناگهانی ممکن است علائم دیگری مانند زنگ در گوش، سرگیجه یا زنگ در گوش را تجربه کنند. افرادی که دچار کم شنوایی حسی عصبی با فرکانس پایین ناگهانی هستند نسبت به افرادی که کم شنوایی ناگهانی با فرکانس بالا دارند شانس بیشتری برای بهبود شنوایی خود دارند.
کم شنوایی رسانایی کم
کاهش شنوایی با فرکانس پایین نیز می تواند ناشی از مشکلات گوش میانی مانند اوتیت میانی یا اتواسکلروز باشد.
منشی اوتیت مدیا
اوتیت میانی سروزی (که سروز نیز نامیده می شود) زمانی رخ می دهد که مایع در گوش میانی به دلیل عفونت حل نشده یا انسداد شیپور استاش (مانند آلرژی) جمع شود. با تجمع این مایع، پرده گوش نمی تواند به طور معمول برای انتقال صدا لرزش داشته باشد. بنابراین ابتدا صداهای فرکانس پایین و سپس صداهای فرکانس بالا ضعیف می شوند.
آترواسکلروتیک
اتواسکلروز در نتیجه رشد بیش از حد استخوان در اطراف صفحه رکابی در گوش میانی رخ می دهد و باعث کاهش شنوایی با فرکانس پایین می شود. این عارضه در زنان شایع تر است و معمولاً در سنین 15 تا 40 سالگی رخ می دهد. علل احتمالی این وضعیت شامل فرآیندهای خودایمنی و عفونت های ویروسی و همچنین عوامل ژنتیکی، متابولیک و هورمونی است.
تشخیص
کم شنوایی با فرکانس پایین را می توان با شنوایی سنجی با استفاده از تست شنوایی تشخیص داد. نتایج سطح شنوایی بر روی نموداری به نام ادیوگرام نمایش داده می شود. ادیوگرام یک الگوی “شیب معکوس” را نشان می دهد، جایی که خط روی نمودار از پایین سمت چپ شروع می شود و به شدت به سمت بالا بالا می رود، که نشان دهنده از بین رفتن صداهای ملایم است.
اگر پزشک شما مشکوک باشد که کم شنوایی با فرکانس پایین شما به بیماری زمینهای دیگری مانند بیماری منیر یا اتواسکلروز مرتبط است، ممکن است آزمایشهای تشخیصی دیگری مانند مطالعات تصویربرداری یا آزمایش دهلیزی را تجویز کند.
کم شنوایی فرکانس پایین چگونه درمان می شود؟
درمان کم شنوایی با فرکانس پایین به علت زمینه ای بستگی دارد. برخی از دلایل را می توان نادیده گرفت. به عنوان مثال، کاهش شنوایی با فرکانس پایین ناشی از فشار کم مغزی نخاعی به دلیل بیحسی نخاعی را میتوان با روش پچ خون معکوس کرد.
به طور مشابه، کم شنوایی با درجه پایین ناشی از اوتیت میانی ترشحی معمولاً خود به خود برطرف می شود. اگر ادامه داشت یا مشکل بود، می توانید یک لوله گوش را وارد کنید. کم شنوایی درجه پایین معمولا قابل درمان است.
درمان بیماری منیر ممکن است دشوار باشد زیرا در مراحل مختلف ظاهر می شود. کم شنوایی ممکن است در اوایل دوره بیماری بیاید و از بین برود و معمولاً شدیدتر می شود. علاوه بر سمعک، برای بهبود سایر علائم بیماری منیر (مانند سرگیجه و وزوز گوش)، تمرینات و درمانهای مختلف ممکن است مفید باشد، از جمله:
محدودیت نمک
مصرف دیورتیک ها
درمان توانبخشی دهلیزی
مصرف کافئین و الکل را محدود کنید
کم شنوایی رسانایی کم فرکانس ناشی از اتواسکلروز معمولاً با ترمیم جراحی رکابی در گوش میانی قابل برگشت است. این عمل جراحی استاپدکتومی (یا استاپدوتومی) نامیده می شود و با استفاده از لیزر سوراخی در رکاب ایجاد می کند و سپس دستگاه پروتز یا ایمپلنت را قرار می دهد.
برای علل غیرقابل برگشت کم شنوایی با فرکانس پایین، سمعک های برنامه ریزی شده برای تقویت صداهای کم شنوایی، گزینه های اصلی درمانی هستند. یافتن یک متخصص شنوایی شناس با تجربه در نصب سمعک برای افراد دارای کم شنوایی فرکانس پایین بسیار مهم است.