پیرگوشی چیست و از چه سنی شروع میشود؟
(Presbycusis) پیرگوشی نوعی کم شنوایی است که اغلب با افزایش سن رخ می دهد. این بیماری یکی از شایع ترین مشکلات در میان سالمندان است. مهمترین عامل ایجاد این بیماری و شدت پیشرفت آن، علت ژنتیکی است، اما عوامل محیطی مانند قرار گرفتن طولانی مدت در معرض صدا در این بیماری موثر است. افزایش سن می تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود و هر فردی ممکن است به دلایل مختلفی به این بیماری مبتلا شود. برای اطلاعات بیشتر در مورد پیری و علائم آن با وبسایت دکتر فرامرز معماری همراه باشید.
پیری گوش معمولا در هر دو گوش رخ می دهد و آنها را به یک اندازه تحت تاثیر قرار می دهد. از آنجایی که این نوع کم شنوایی تدریجی است، اگر کم شنوایی مرتبط با سن داشته باشید، ممکن است متوجه نشوید که بخشی از شنوایی خود را از دست داده اید. دلایل زیادی برای پیرگوشی وجود دارد. این مشکل معمولاً به دلیل تغییرات در گوش داخلی ایجاد می شود. همچنین می تواند ناشی از تغییرات در گوش میانی یا تغییرات پیچیده در مسیر عصبی از گوش به مغز باشد. برخی از شرایط پزشکی و داروها ممکن است نقش داشته باشند.
دلیل پیرگوشی چیست؟
پیری به دلایل مختلفی رخ می دهد. افرادی که در معرض صداهای بلند دوره ای قرار می گیرند معمولا زودتر از دیگران دچار پیرگوشی می شوند. علت دیگر داروهای اتوتوکسیک است. برخی از داروها می توانند به شنوایی آسیب برسانند و روند پیری را تسریع کنند. همچنین ارتباط قابل توجهی بین افزایش سن و عوامل خطر مانند سیگار کشیدن، فشار خون بالا و دیابت وجود دارد. روند پیری سلول های مویی گوش داخلی و عصب شنوایی را تحت تاثیر قرار می دهد و عملکرد آنها را مختل می کند. علاوه بر این، وراثت و ژنتیک از عوامل مهم پیری محسوب می شوند. طبق تحقیقات انجام شده عوامل زیادی وجود دارد که باعث پیری گوشی می شود. مثلا:
- غذای ناسالم
- کار در محیط های پر سر و صدا
- استفاده بیش از حد از هندزفری و هدست
- ضربه به سر
- فشار خون بالا
- مشکلات قلبی و کلیوی
- و…
پیرگوشی از چه سنی شروع میشود؟
کم شنوایی در سالمندان بعد از 65 سالگی اتفاق می افتد. از هر 3 بزرگسال بین 65 تا 74 سال 1 نفر دچار پیرگوشی می شود. پس از 75 سالگی، حدود نیمی از بزرگسالان دچار کم شنوایی می شوند.
انواع پیرگوشی
پیری یک فرآیند از پیش تعیین شده است و در اصطلاح علمی به آن مرگ برنامه ریزی شده سلولی می گویند. ما انواع مشکلات بینایی را در افراد مسن می بینیم. به عنوان مثال: دوربینی، نزدیک بینی، آستیگماتیسم، آب مروارید و غیره. خود پير گوشي هم شامل 5 نوع است:
- پير گوشي حسي
- پير گوشي عصبي
- پير گوشي متابوليک
- پيرگوشي مکانيکي
- پير گوشي مختلط يا ترکيبي
هر کدام از اين پر گوشي هاي ويژگي هاي خاص خود را دارند و علائمي که در فرد سالمند ظاهر مي شود متفاوت است. همچنين نوع درمان آن هم متفاوت است.
علائم پیرگوشی
پیری گوش معمولاً بر توانایی فرد در شنیدن صداهای زیر (فرکانس های بالا) تأثیر می گذارد. با رشد پیرگوشی، شنیدن گفتار دیگران به خصوص در محیط های پر سر و صدا دشوار می شود. آدم کلماتی را می شنود، اما آنها را نمی فهمد و یا اشتباه برداشت میکند.
- صداها علی رغم شنیده شدن نامفهوم است.
- صدای مردان راحت تر از صدای زنان شنیده می گردد.
- صدای اضافه و زنگ زدن در یک گوش و یا هر دو گوش اتفاق بیفتد.
- مشکل در درک کلمات، به ویژه در حضور سر و صدای زیاد در میان جمعیت مثلا افراد نمی توانند حرف “س” را از “ت” تشخیص دهند.
- مشکل در شنیدن حروف بی صدا به وجود می آید.
- مرتباً از دیگران می خواهید که آهسته تر، واضح و با صدای بلند صحبت کنند.
- نیاز به افزایش صدای تلویزیون یا رادیو حس می شود.
- افراد دچار این عارضه گوش، از مکالمه با دیگران کناره گیری می کنند.
- از برخی ارتباطات اجتماعی دوری می کنند.
شخیص پیرگوشی
در صورتی که اختلال شنوایی در هر دو گوش یک فرد مسن وجود داشته باشد، پزشک به احتمال زیاد مشکوک به پیری گوش است. قبل از تشخیص پیری گوش، پزشک ابتدا مجرای گوش و پرده گوش را معاینه می کند تا مطمئن شود که به دلیل جرم گوش، التهاب و عفونت انسدادی در گوش وجود ندارد. در صورت نیاز به آزمایشات بیشتر، پزشک معمولاً فرد را به شنوایی شناس ارجاع می دهد. شنوایی شناس با انجام آزمایش شنوایی سنجی و سایر تست های شنوایی، نوع و درجه کم شنوایی را تعیین می کند و بررسی می کند که آیا فرد پیری گوش دارد یا خیر.
درمان پیرگوشی
همانطور که گفته شد، پیرگوشی باید درمان شود، زیرا منجر به انزوا و افسردگی در سالمندان می شود. در درمان حاد ابتدا باید بیماری های جدی مانند فشار خون بالا، بیماری های قلبی عروقی، دیابت و غیره کنترل شود. افراد نباید با در معرض صداهای خیلی بلند بیرون بروند و در این موارد باید از هدفون و پلاگ های ضد صوت استفاده کنند. مهمترین و موثرترین عامل در درمان پیری گوش استفاده از سمعک است.
سمعک مناسب برای افراد دچار پیرگوشی
در انتخاب بهترین سمعک برای سالمندان باید به چند نکته توجه کنید. البته شنوایی شناسان هنگام تجویز سمعک بیشتر این موارد را در نظر می گیرند. اکثر افراد مسن دارای محدودیت حرکتی و لرزش دست هستند. به همین دلیل ممکن است استفاده از سمعک های کوچک و داخل گوش برایشان مشکل باشد. بهتر است یک سمعک با سایز متوسط در پشت گوشی باشد تا به راحتی بتوان آن را گذاشت و استفاده کرد. همچنین هر چه باتری انتخاب شده در این گروه بزرگتر باشد، فرآیند تعویض باتری سمعک آسانتر خواهد بود. همچنین بهتر است سمعک قوی تری با تقویت بالاتر انتخاب شود تا بعداً در صورت لزوم امکان افزایش قدرت صوتی سمعک فراهم شود. برای اطلاعات کامل در مورد سمعک به مقاله مربوطه مراجعه کنید.
سخن پایانی
اگر احساس می کنید علائم پیرگوشب را دارید حتما به مرکز پزشکی مراجعه کنید تا از سلامت گوش خود مطلع شوید، می توانید از ایران اتولوژی مشاوره دریافت کنید. شما می توانید جهت دریافت مشاوره از دکتر فرامرز معماری فوق تخصص جراحی گوش و قاعده جمجمه از لینک های ارتباطی موجود در سایت اقدام کنید.
سوالات متداول
پیرگوشی چیست؟
پیرگوشی (Presbycusis) نوعی کمشنوایی است که اغلب با افزایش سن رخ میدهد. این بیماری یکی از شایعترین مشکلات در میان سالمندان است.
دلیل پیرگوشی چیست؟
پیرگوشی به دلایل مختلفی رخ میدهد. افرادی که در معرض صداهای بلند دورهای قرار میگیرند، معمولاً زودتر از دیگران دچار پیرگوشی میشوند. علت دیگر میتواند مصرف داروهای اتوتوکسیک باشد.
پیرگوشی از چه سنی شروع میشود؟
کمشنوایی در سالمندان بعد از 65 سالگی اتفاق میافتد. از هر 3 بزرگسال بین 65 تا 74 سال، 1 نفر دچار پیرگوشی میشود. پس از 75 سالگی، حدود نیمی از بزرگسالان دچار کمشنوایی میشوند.