دانستنی ها در مورد گوش داخلی
گوش داخلی، داخلی ترین بخش گوش است که شامل حلزون، سیستم تعادل، دهلیز و عصب شنوایی است. این بخش (Inner Ear) بعد از گوش میانی قرار دارد. اطلاعات جمع آوری شده از گوش داخلی توسط عصب ۸ جمجمه ای به ساقه مغز و سپس به قشر مخ انتقال منتقل می شود. دکتر فرامرز معماری متخصص گوش، حلق و بینی در مورد گوش داخلی در ادامه این مطلب توضیح خواهند داد. هنگامی که ارتعاشات پرده گوش به پنجره بیضی شکل منتقل می شود، امواج صوتی به حرکت خود به سمت گوش ادامه می دهند. گوش داخلی پیچ و خم از لوله ها و گذرگاه هایی است که به یک هزارتو منتهی می شود. در دخمه پرپیچ و خم را می توان هشت گوش و هشتی یافت.
سیستم گوش داخلی
سومین و مهمترین و اساسی ترین اندام شنوایی; ارگانی حساس تر از سیستم گوش میانی، سیستم گوش داخلی است. گوش داخلی تقریباً آخرین بخش محیطی است که در شنوایی نقش دارد. صداهای این بخش توسط سلول مویی به عصب کدگذاری می شود و رمزگذاری صداها توسط عصب حمل میگردد. گوش داخلی حاوی سلول های مویی داخلی و خارجی است که اندام های مهم شنوایی هستند و این دو ارگان شنوایی را تقریباً ممکن می سازند. این دو تا بخش سلول مویی مخصوصا سلول مویی خارجی بسیار آسیب پذیر می باشد. بسیاری از اختلالات این ناحیه را تحت تأثیر قرار می دهد، مانند برخی داروها، ضربه، پیری و صداهای بلند. متخصص گوش، حلق و بینی توسط ارزیابی تون خالص یا ادیومتری تون خالص وضعیت کل سیستم شنوایی را ارزیابی می کنند و در کنار آنها به تشخیص افتراقی گوش داخلی می پردازند. این ارزیابی نیاز به همکاری بیمار دارد و بیمار باید به صداهای خالصی که در محیط آکوستیک شنیده می شود پاسخ دهد. در این ارزیابی از سیستم شنوایی نیز می توان از محرک های گفتاری استفاده کرد که بیشتر با هدف ارزیابی روی حلزون انجام می شود.
عملکرد گوش داخلی چگونه است؟
گوش داخلی یک سیستم مکانیکی-الکتروشیمیایی پیچیده است. تعدادی از فعالیت های یکپارچه و هماهنگ منجر به شنوایی می شود. حرکت مکانیکی ساختارهای اطراف گوش داخلی باعث حرکت مایع شیمیایی خاصی (اندولنف) می شود که برای شلیک گیرنده های شنوایی (سلول های مو) لازم است و نهایتا شلیک سلول های مویی که منجر به انتقال اطلاعات عصبی به سیستم شنوایی مرکزی می شود. گردش خون در گوش برای عملکرد صحیح آن بسیار مهم است. اگر هر مشکل ثانویه باعث اختلال در گردش خون در بدن و گوش داخلی انسان شود، یکی از عوارض آن کاهش شنوایی است. زیرا ساختارهای وابسته به گردش خون در بدن به دلیل اختلال دچار کمبود تغذیه می شوند. حفره های گوش داخلی حاوی پری لنف و اندولنف هستند که هر کدام ترکیب شیمیایی خاص خود را دارند و برای عملکرد سیستم شنوایی به تعادل مناسب سدیم و پتاسیم نیاز دارند.
حفظ تعادل توسط گوش داخلی
اندام های گوش داخلی با سیستمی جدا از سیستم های رایج کنترل کننده فشار خون، جریان خون به مغز را کنترل می کنند. نتایج تحقیقات نشان می دهد که گوش داخلی تاثیر مستقیمی بر جریان خون دارد که به مغز می رسد و این اثر به طور مستقل از فشار خون بدن و همچنین میزان CO2 موجود در خون اعمال می گردد. گروهی از محققان دریافتند که گوش داخلی نه تنها تعادل بدن را حفظ می کند، بلکه جریان خون به مغز را نیز کنترل می کند. به نظر می رسد اندام هایی ظریف در عمق گوش داخلی جریان خون به مغز را کنترل می کنند. از این مطالعه که روی 24 نفر انجام دادند، محققان به این نتیجه رسیدند که این ارتباط احتمالاً به انسان های اولیه توانایی ایستادن را می دهد و در این مورد خون به مغز منتقل می شود. محققان با استفاده از آزمایش های آژانس فضایی ایالات متحده برای فضانوردان، اندام هایی را که تعادل بدن را کنترل می کنند، ارزیابی کردند.
بیماری های گوش داخلی کدامند؟
- سرگیجه خوش خیم وضعیتی یا BPPV
- بیماری منییر
- عفونت گوش داخلی باعث التهاب وستیبولار می شود.
- فیستول پری لنف
- و…
سخن پایانی
پس از تبدیل امواج صوتی به ارتعاش در گوش میانی، ارتعاشات وارد گوش داخلی می شود. ارتعاش به حلزون گوش می رسد. حلزون یک لوله کوچک و حلقه ای در لایه داخلی و بخشی از لابیرنت غشایی است. حلزون گوش پر از مایع است و با هزاران تار موی ظریف پوشیده شده است. هنگامی که ارتعاشات صوتی به مایع داخل حلزون برخورد می کند، مایع داخل حلزون شروع به ارتعاش می کند. انواع مختلف صدا الگوهای ارتعاشی مختلفی ایجاد می کنند. ارتعاش باعث حرکت موهای ریز سلول شنوایی می شود و هر چه ارتعاش بیشتر باشد، موهای سلول حلزون بیشتر حرکت می کند.
سوالات متداول
- گوش درونی چگونه صداها را پردازش میکند؟
– گوش درونی با استفاده از ساختار حلزون، صداها را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل میکند که سپس به مغز ارسال میشود. این فرآیند شامل تحریک سلولهای مویی درون حلزون است.
- نقش سیستم وستیبولار در تعادل چیست؟
– سیستم وستیبولار، که شامل سه کانال نیمدایرهای است، اطلاعات مربوط به حرکت سر و موقعیت بدن را به مغز ارسال میکند تا تعادل حفظ شود.
- چه عواملی میتوانند باعث آسیب به گوش درونی شوند؟
– صداهای بلند، عفونتها، و تغییرات شدید فشار میتوانند به گوش درونی آسیب برسانند. استفاده از محافظهای شنوایی در محیطهای پر سروصدا توصیه میشود.
- علائم اختلالات گوش درونی چیست؟
– علائم شامل سرگیجه، وزوز گوش، و کاهش شنوایی میباشد. این مشکلات ممکن است به اختلالات در گوش درونی مربوط شوند.
- چگونه میتوان از گوش درونی مراقبت کرد؟
– استفاده از محافظهای شنوایی، اجتناب از صداهای بلند، و مصرف غذاهای غنی از ویتامینها و آنتیاکسیدانها میتواند به حفظ سلامت گوش داخلی کمک کند.
اگر سوالات بیشتری دارید یا به اطلاعات بیشتری نیاز دارید، لطفاً در قسمت نظرات بپرسید.