شایع ترین بیماری ها و مشکلات گوش چیست؟

-ترین-مشکلات-گوش-و-راههای-درمان-آن.jpg

شایع ترین مشکلات گوش و راههای درمان آن

یکی از شایع ترین مشکلات گوش در اثر سرماخوردگی و عفونت ایجاد می شود و بر روی عملکرد گوش تاثیر می گذارد، بیماری های گوش می تواند بر روی کیفیت زندگی تاثیر گذار باشد و تاثیر منفی به جا بگذارد. کوچکترین اختلال در عملکرد گوش موجب بروز مشکلات جدی می شود که اگر به موقع درمان نشود منجر به کاهش قدرت شنوایی خواهد شد، عفونت های حاد و مزمن گوش از تجمع مایع ایجاد می شود که به عنوان یکی از شایع ترین بیماری های گوشی شناخته شده است.

افرادی پیش از حد گوش خود را دستکاری می کنند و بعد از استعمال از گوش پاک کن استفاده می نمایند ممکن است دچار بیماری های گوش شوند، بیماری های گوش میانی بیشتر مربوط به کودکان است که از سرماخوردگی شدید بروز می کند که اغلب کودکان درد گوش دارند که با تب و کم شنوایی در گوش ایجاد می شود و عوارضی مانند کم شنوایی، احساس کشش در گوش، بی قراری، بی حالی، بی اشتهایی، استفراغ و اسهال به همراه دارد.

بیماری گوش در کودکان را باید آنتی بیوتیک برطرف سازد تا بروز مشکلات حاد جلوگیری کند، گاهی در کودکان تجمع مایع عفونی باعث ایجاد ناشنوایی می شود که طولانی شدن آن به اشکال زبان آوری کمک خوبی می نمائید، عفونت های طول کشیده مزمن ممکن است باعث ایجاد کم شنوایی و سرگیجه شود.

عفونت های مزمن گوش در اثر پارگی پرده صماخ ایجاد می شود که اگر این پارگی شدید باشد بیمار دچار ترشحات چرکی و ناشنوایی خواهد شد، از مهمترین علت های وزوز گوش که در میان افراد بسیار شایع است می توان به افزایش سن، مواجه با سرو صدا بلند و بیماری های گوش داخلی و غیره اشاره نمود. کم شنوایی عصبی مشکلی است که در بیشتر سالمندان دیده می شود به دلیل اینکه با افزایش سن سلول های عصبی تخریب می شود، این نوع بیماری نیز ممکن است دلیل ژنتیک داشته باشد.

کاهش شنوایی تاثیر بدی بر روی توانایی ارتباط میان فردی و کیفیت زندگی دارد و که باعث جلوگیری از انجام کارهای روز مره می شود، برخی از افراد ممکن است با مصرف دارو دچار این عارضه شوند که با قطع مصرف این می توانند بهبودی خود را به دست آورند.
 

 

شایع ترین مشکلات گوش در افراد

همانگونه که گفتیم یکی از شایع ترین مشکلات گوش مربوط به سرماخوردگی و عفونت های سینوسی است که می تواند ساختار و عملکرد گوش را مختل کند، اصلی علل ناراحتی و مشکلات گوش مربوط به عفونت آن است  که بر روی کیفیت زندگی تاثیر بالایی می گذارد، به همین دلیل بهتر است مشکلات و ناراحتی های مربوط به گوش را نادیده نگیرید. تشخیص زود هنگام و صحیح اختلالات گوش به درمان آن کمک خوبی می کند که عدم درمان به موقع آن باعث ایجاد عوارض شدید و جبران ناپذیر خواهد شد، شایع ترین شرایط معمولی که می تواند وضعیت سلامت گوش شما را تحت تاثیر قرار دهند.

انواع بیماری های گوش کدامند؟

1.عفونت های گوش

عفونت گوش یکی از مهم ترین عوامل منجر به بیماری و کم شنوایی است و در زیر عفونت ها را در سنین و بیماریهای مختلف بررسی می کنیم.

2.عفونت های زمان جنینی

اگر مادر در دوران بارداری در معرض سرخجه قرار گیرد، نوزاد ممکن است دچار کم شنوایی و برخی ناهنجاری های گوش شود. بیماری های بدو تولد و در دوران کودکی مانند آنفولانزا، اوریون، سرخک و غیره خطر ابتلا به کم شنوایی در نوزادان را بالا می برد.

3.اتیب سروز

مهمترین علت کم شنوایی در کودکان التهاب غیر عفونی گوش میانی است که با علائم تب و درد همراه است. در صورت عدم درمان، اوتیت سروزی باعث عفونت مزمن می شود که منجر به پارگی پرده گوش می شود. این بیماری باعث کاهش شنوایی، فلج عصب صورت،  ترشحات عفونی گوش، تومورهای مغزی، سرگیجه و مننژیت می شود. درمان این بیماری داروهای تجویزی و در برخی موارد جراحی است. در گروه سنی 1 تا 10 سال، عفونت گوش میانی بسیار شایع است و درمان آن معمولا ساده است. علائم عفونت گوش پس از تب ها و سرماخوردگی های مختلف شروع می شود و شامل گوش درد، کاهش اشتها و تب می شود. با درمان به موقع، عارضه ای از عفونت یا مشکلات ثانوی نمی ماند.

4.اتواسکلروز

در نوجوانی و جوانی ظاهر می شود. اتواسکلروز یک بیماری شایع است که در اثر چسبندگی استخوانچه ها در گوش میانی ایجاد می شود. قابل درمان با جراحی یا با تایید پزشک، سمعک تجویز می شود.

5.بیماری منییر

این یک بیماری شایع و پیشرونده گوش با افزایش فشار گوش داخلی است. علائم آن شامل کاهش شنوایی، وزوز گوش، سرگیجه و پری گوش است.

6.بیماریهای گوش ارثی

بیماری ارثی گوش مهمترین عامل کم شنوایی و کاهش شنوایی عمیق است. این اختلالات مادرزادی هستند و در بدو تولد وجود دارند و در برخی موارد تا سن 20 سالگی نیز ادامه می یابند. سابقه فامیلی مهمترین نقش را در مشکلات گوش ایفا می کند.

 

انواع بیماری های گوش 1
 

7.ضربه به گوش ها

از جمله مواردی که به گوش آسیب می رساند انواع ضربه ها است. سوانح رانندگی، ضربه به سر، سقوط از ارتفاع، سیلی و ….. باعث آسیب های جزئی از دست دادن تعادل و شنوایی می شود. بسته به شدت ضربه، آسیب به ساختار گوش متفاوت است.

8.بیماری خود ایمنی در گوش

بیماری گوش داخلی (AIED) التهاب گوش داخلی است. تشخیص سریع بالینی در این بیماری مهم است. این بیماری زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی سلول های گوش داخلی را با ویروس یا باکتری اشتباه می گیرد و به آنها حمله می کند. از علائم بیماری خود ایمنی گوش میتوان به احساس پری گوش، کاهش شنوایی و پیشرفت آن، وزوز گوش و سرگیجه اشاره کرد.

9.پارگی پرده گوش

وجود سوراخ یا پارگی در پرده صماخ که با کاهش شنوایی و درد همراه است. بدن توانایی ترمیم این پرده را دارد و در برخی موارد این ترمیم اتفاق می افتد. در برخی موارد جراحی نیز ضروری است. کاهش شنوایی به دلیل پارگی پرده گوش بستگی به نوع و اندازه سوراخ و علت آن دارد.

10.پیر گوشی

کم شنوایی ناشی از افزایش سن را پرسبیکوز می‌گویند. تغییراتی که با افزایش سن در بدن و با کاهش شنوایی در گوش ایجاد می شود. روند این بیماری در ابتدا با کاهش شنوایی در فرکانس های بالا و بعد از آن در فرکانس های متوسط و در نهایت فرکانس های پایین است.

 


 

برخی از علل  شایع ترین بیماری های گوش عبارتند از:

  • عفونت سینوسی باعث سوزش و التهاب سینوس ها و حفره های بینی می شود که این قارچ ها منجر به عفونت سینوسی و آلرژی می شود، فشار ناشی از التهاب سینوس ها به گوش فشار وارد می نمائید.
  • وزوز گوش مانند صدای زنگ پر گوش بوده که به صورت صدای خروشان کلیک، وزوز و صدای خفه کننده است، معمولا در شرایطی که گوش ناشی از سینوزیت باشد یا این مشکل مواجه خواهید شد، استفاده از دستگاه استنشاقی و اسپری نمکی چند مرتبه در روز می تواند این بیماری را تسکین دهد.
  • سرماخوردگی و عفونت کاملا با یک دیگر متفاوت است که شرایط مشابه و یکسانی دارند، سرما خوردگی یک عفونت خفیف مربوط به دستگاه تنفسی است که بر روی ناشنوایی و بیماری گوش تاثیر می گذارد.
  • عفونت گلو ناشی از آلودگی و آلرژی در بدن است که باعث ایجاد التهاب، درد گلو، التهاب لوزه ها و تورم غدد لنفتوی در گردن و غیره می شود.
  • بیماری منییر یکی از علائم ناهنجاری در گوش داخلی است که وظیفه تعادل و شنوایی را بر عهده دارد، این نوع بیماری در بین افراد 40 تا 60 ساله دیده می شود، گرچه این بیماری مزمن است ولی با تغییر سبک زندگی قابل درمان است که علائمی از جمله سردرد، سرگیجه، وزوز گوش و حالت تهوع به همراه دارد.
  • بیماری کرون یک بیماری مزمن و طولانی مدت است که در دستگاه گوارش رخ می دهد که بر روی هر قسمتی از بدن از جمله دهان تا انتهای مقعد تاثیر می گذارد، بیماران مبتلا به کرون بر روی ناشنوایی شدید تاثیر می گذارد گاهی مواقع باعث ناشنوایی در هر دو گوش خواهید شد.
  • اوریون بر روی ناشنوایی تاثیر می گذارد، مبتلایان به ارویون حتما باید بعد از درمان تست شنوایی سنجی انجام دهند، اوریون یک بیماری ویروسی مسری است که بر روی غده پاروتید در جلو و زیر گوش تاثیر می گذارد.
  • سرخک ارتباط تنگاتنگی با با بیماری های گوشی دارد که یک عامل فعال کننده برای رشد اترواسکلروز است که از دست دادن شنوایی یک عارضه این بیماری است
  • مننژیت با کاهش شنوایی ارتباط مستقیم دارد، در برخی موارد مننژیت به خودی خود درمان می شود، مننژین یک التهاب غشای پوشاننده مغز و نخاع است که در اثر عفونت های باکتریایی ایجاد می شود
  • عدم تعادل هورمونی نقش به سزایی بر روی بیماری های گوش و ناشنوایی دارد در برخی از موارد مشکلات تیروئید در میان زنان و مردان باعث ایجاد ناشنوایی می شود.
  • تغییرات هورمونی در زنان باعث ایجاد مشکلات گوش می شود که می توان به اختلالات دهلیزی اشاره نمود، برخی از علائم گوش داخلی مانند کاهش شنوایی، سرگیجه، افزایش وزوز گوش، پر بودن صدا و فشار گوش ارتباط مستقبمی با بیماری های گوشی دارد، نورونیت وستیبولار نوعی اختلال است که باعث سرگیحه شدید ناگهانی می شود و به التهاب عصب دهلیزی کمک خوبی می نمائید.
  • تورمورهای مغزی نقش به سزایی بر روی کاهش ناشنوایی و مشکلات گوش دارند که علایمی از جمله سردرد، تشنج، از دست دادن کنترل حرکتی، بینایی و افسردگی را به همراه دارد.
  • عفونت گوش نقش به سزایی بر روی ناشنوایی دارد که سه دسته عفونت گوش بیرونی، عفونت گوش میانی و عفونت گوش داخلی است
  • انسداد گوش: به طور طبیعی موم گوش برای روانکاری و محافظت از گوش در برابر باکتری ها مفید است در برخی از موارد ترشح بیش از حد موم باعث انسداد گوش و ناشنوایی گوش می شود.

 

تشخیص بیماری های گوش

برای تشخیص بیماری های گوش، پزشک معمولا علائم را بررسی می کند. همچنین باید اطلاعات کاملی در مورد سوابق پزشکی و داروهای خود در اختیار پزشک خود قرار دهید. هر یک از آزمایشات زیر ممکن است برای تشخیص بیماری تجویز شود.

1.تست شنوایی: این آزمایش مشخص می کند که مشکل کم شنوایی در شیپور استاش، گوش خارجی، گوش میانی یا گوش داخلی است.

2.تست اختلال تعادل: این تست ها غیر تهاجمی هستند. حرکات چشم، توانایی تعادل ایستادن و پاسخ به حرکت و صدا بررسی می شود.

3.تصویربرداری از استخوان‌ها، بافت‌های نرم و اعصاب اطراف گوش

4.آندوسکوپی و مشاهده مجرای گوش

درمان بیماری های گوش چگونه است؟

درمان بیماری های گوش بستگی به نوع و شدت بیماری دارد. هنگامی که علائم مشکوک ظاهر می شود، باید با یک متخصص گوش و حلق و بینی مشورت کنید. درمان های رایج برای بیماری های مختلف به شرح زیر است.

  1. درمان ضد ویروسی برای عفونت های ویروسی
  2. داروهای تسکین‌دهنده گوش درد
  3. آنتی بیوتیک برای درمان عفونت گوش
  4. درمان وزوز گوش یا کم‌شنوایی با سمعک
  5. تسکین درد، درمان کم شنوایی یا درمان جراحی تومورها

جمع بندی

یکی از مهمترین اعضای بدن گوش است که به ما کمک می کند  تا صدا های محیط را بیشتر و بهتر درک کنیم، شایع تری و رایج ترین بیماری های گوش مربوط به بیماری های عفونی است  که با داشتن علایم می توانید با متخصص گوش ایران اتولوژی مشورت کنید.

حس شنوایی یک حس قوی انسان است که گوش این نقش را ایفا می نمائید، یکی از ترسناک ترین و بدترین انواع بیماری گوش که متاسفانه بسیاری از افراد با آن مواجه هستند؛ کم شنوایی است که باعث عدم توانایی در تشخیص صداها می شود، چه بسا که با وجود این مشکل، صدا در محیط های شلوغ هم به زحمت شنیده خواهد شد. برای دریافت مشاوره تلفنی با پزشک  متخصص میتوانید از طریق  وبسایت دکتر فرامرز معماری اقدام کنید.

 

سوالات متداول مشکلات و بیماری های گوش

یکی از شایع ترین مشکلات گوش در افراد را نام ببرید؟

همانگونه که گفتیم یکی از شایع ترین مشکلات گوش مربوط به سرماخوردگی و عفونت های سینوسی است که می تواند ساختار و عملکرد گوش را مختل کند، اصلی علل ناراحتی و مشکلات گوش مربوط به عفونت آن است که بر روی کیفیت زندگی تاثیر بالایی می گذارد، به همین دلیل بهتر است مشکلات و ناراحتی های مربوط به گوش را نادیده نگیرید

اهمیت درمان مشکلات شنوایی در چیست؟

مشکلات شنوایی می‌توانند تا مدتی خاموش بمانند، به صورتی که فرد متوجه بیماری خود نمی‌شود، از این رو با گذشت زمان برای فرد خطر ساز می‌شوند؛ مانند بسیاری از بیماری‌های دیگر، پیشگیری در اختلالات شنوایی نیز نقش قابل توجهی دارد. در مواردی همچون وراثت، تنها با مشاوره و آگاهی‌های قبل از ازدواج می‌توان از افزایش نسل بیماران با ناشنواییِ عمیق جلوگیری کرد.

اختلالات گوش ممکن است به چه دلایلی ایجاد شود؟

اختلالات گوش ممکن است به دلیل مشکلاتی در گوش، گردن، سینوس‌ها یا سر ایجاد شود.

بیماری های گوش خارجی شامل چه بیماری هایی هستند؟

میکروشیا، آنوشیا، آترزی، استنوزیس، اوتیت خارجی، گوش شناگر، میرنژیت، اوستئوما و تمپانواسکلروزیس جزو بیماری های گوش خارجی می باشند.

بیماری های گوش میانی شامل چه بیماری هایی هستند؟

بیماری های گوش میانی شامل اوتیت میانی، گشادی شیپور استاش، کلستئاتوما، اتواسکلروزیس و گسستگی استخوانچه های گوش می باشند.

بیماری های گوش داخلی شامل چه بیماری هایی هستند؟

بیماری های گوش داخلی شامل پیرگوشی، سندروم ماندینی، لابیرنتیت، اتوتوکسیتی، کم شنوایی ناگهانی و بیماری منییر می باشند.

5/5 - (8 امتیاز)

پاسخ دادن

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود.


آخرین های وبلاگ

کلیه حقوق این سایت برای دکتر فرامرز معماری محفوظ می باشد.